21 Ekim 2019 Pazartesi

HALFETİ (ŞANLIURFA)

ŞANLIURFA
HALFETİ


Eski Halfeti


Halfeti, Şanlıurfa’nın merkeze yaklaşık 112 km mesafede, Fırat kenarındaki şirin bir ilçesi.1954 yılında ilçe olan Halfeti Fırat’ın kıyı şeridi üzerinde ve sarp kayalıkların yamacında kurulmuş.İlçenin iklimi Fırat Nehrinin etkisiyle Akdeniz iklimi gibi. İlçe M.Ö. 855 yılında Asur Kralı III. Salmanassar tarafından zapt edildiği zaman "Şitamrat" adını taşıyormuş. Arapların eline geçtikten sonra "Kal'at-ül Rum" adını almış.

Kale ,XI. Yüzyılda Bizanslıların, 1290 yılında Memlukların, 1516 yılında Yavuz Sultan Selim zamanında da Osmanlıların egemenliğine geçmiş. İlçe, Rumkale ismini Osmanlılar döneminde almış.

Birecik Barajı yapılıp su tutulmaya başlandığında, İlçenin büyük bir kısmı göl suları altında kalmış.  Yeni yerleşim yeri olarak ilçe merkezine 7 km. mesafedeki Karaotlak mevkii seçilmiş ve yerleşime açılmış. 'Siyah gül' ilçenin simgesi haline gelmiş.

Bu gün Rumkale'ye, kaya kilisesinin yer aldığı tarihi Savaşan köyüne Halfeti’den teknelerle ulaşım mümkün.


Yeni Halfeti’den geçip eski Halfeti’ye varmadan tepede bir terasta duruyoruz. Fırat ve Halfeti muhteşem görülüyor.Orada ‘HALFETİ’ yazısının önünde fotoğraf çekilip aşağıya doğru iniyoruz. Sonra teknelerden birisine binip Fırat üzerinde tekne turumuza başlıyoruz.



Fırat’ın sağında ve solundaki sarp kayalıklarda mağaralar bulunuyor.Kaptan giderken sol tarafta kayaların içindeki mağarayı işaret ederek incilin bir nüshasının burada bulunduğundan bahsediyor.


İncilin bir nüshasının bulunduğu rivayet edilen mağara
Biraz gittiğimizde Sol tarafta Merzimen çayı ile Fırat nehrinin kesiştiği noktada bir yarımadanın üzerinde tepede yer alan tarihi Rum Kale’yi görüyoruz.Evler terk edilmiş harabe halinde görülüyor. Rumkale, Asurlular döneminde Şitamrat ismiyle tanınmış. Daha sonra Urima adını almış ve XII. yüzyılda Ermeni Piskoposluğu'nun merkezi haline gelmiş. 1292 yılında Memluklu Sultanı Melik el-Eşref tarafından ele geçirilmiş. 1516 yılında Mercidabık Savaşı'ndan sonra Osmanlı egemenliğine giren Rumkale, Halep Eyaletine bağlanmış. 1737 yılında eyalet haline getirilerek, derebeyleri ve yerel yöneticiler tarafından idare edilmeye başlanmış. XX.yüzyılın başlarında kazanın nüfusunu Kürtler ve Türkler, köylerin nüfusunu ise Ermeniler ve Yezidiler oluşturmaktaymış. Rumkale'de bugün gezilip görülebilecek eserler şunlardır: Kale harabeleri, Aziz Nerses Kilisesi harabeleri ve Barşavma Manastırı harabeleri. Teknemiz uğramadığı için maalesef Rumkale’yi gezme imkanımız olmuyor.

Rumkale
Oradan geçip Savaşan köyüne geliyoruz ve teknemiz orada mola veriyor .Köy dağın yamacına kurulmuş.Fırat geçtiği yerlere hayat verdiği gibi oraya da vermiş. Fırat’ın suları yükseldiği için evler boşaltılmış.Tekneden inip bir çay içiyoruz ve sular altında kalan caminin minaresinin de fotoğrafını çekip geri dönüyoruz.  
Savaşan Köyü

Yolculuğumuz bir saat kadar sürüyor.Çok keyifli bir yolculuk oluyor. Geri dönüşte bir başka limana yanaşıyoruz. Oradan çıkıp asma köprünün üzerinden de gidip geri geliyoruz. Fırat’ın kenarındaki camide namaz kılmak istiyoruz ancak gittiğimizde caminin ibadete kapatıldığını görüyoruz. Cami tehlikeden dolayı ibadete kapatılmış. Sonra ileride biraz yukarıda bir mescitte namazımızı kılıyoruz. Sonra da Şanlıurfa’ya gitmek üzere aracımıza dönüyoruz.

Eski Halfeti
Eski Halfeti
asma köprü

Eski Halfeti turistlere yönelik  işletmenlerin bulunduğu yer haline gelmiş. Fırat kenarında marina, kafeteryalar, restoranlar, büfeler yer alıyor. Asma köprünün karşısına da Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bir sosyal tesis yapmış. Halfeti görülmeye değer bir yer.

0 yorum:

Yorum Gönder